cookies

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie cookies możesz również opuścić naszą stronę. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Piątek, 02.12.2022

Wywiady i Opinie

Środa, 21.09.2022 Mateusz Paszenda
Władysław Studnicki, czyli najbardziej niepoprawna politycznie persona polskiej polityki XX wieku
Był on błędnym rycerzem, który zawsze stawiał na pierwszym miejscu sprawę polską, jak również germanofilem przesiąkniętym swoim doktrynerstwem do szpiku kości. Pomimo swoich kontrowersyjnych przekonań był to prawy i niesamowicie mądry człowiek. Został wspomniany przy okazji głośnej książki Piotra Zychowicza, który wraz z pracownikami ambasady oraz naukowcami odnowił nagrobek Studnickiego. Ta inicjatywa wywołała falę krytyki.
Piątek, 02.09.2022 Paweł Cichocki
Historia czy teraźniejszość? – nauczycielska recenzja podręcznika do historii i teraźniejszości prof. Wojciecha Roszkowskiego
Historia i teraźniejszość to nowy przedmiot szkolny, który wchodzi do pierwszych klas liceów, techników oraz szkół branżowych I stopnia od 1 września 2022 r., zastępując na poziomie podstawowym wiedzę o społeczeństwie. Już wcześniej opinia publiczna miała okazję zapoznać się z jego podstawą programową, zaś na przełomie czerwca i lipca przez media przetoczyła się debata na temat książki „Historia i Teraźniejszość. Podręcznik dla liceów i techników. Klasa 1. 1945–1979” autorstwa prof. Wojciecha Roszkowskiego. Opracowaniu, cenionego skądinąd uczonego, przeciwnicy zarzucali braki merytoryczne, stronniczość, ideologizację oraz promocję partii rządzącej. Obrońcy z kolei kontrowali, wskazując że wreszcie młodzież będzie mogła zapoznać się z wieloma wydarzeniami z dziejów najnowszych, które do tej pory były fałszywie interpretowane lub skrzętnie pomijane w procesie dydaktycznym.
Piątek, 01.07.2022 Jakub Wojas
Federacja polsko-ukraińska: czy jesteśmy na nią skazani?
Rosyjska inwazja na Ukrainę i wiodąca polska pomoc dla tego państwa spowodowała, że zarówno nad Wisłą, jak i nad Dnieprem rozpoczęto dyskusje nad pogłębieniem współpracy pomiędzy obydwoma krajami. Impulsem do tego stały się niewątpliwie słowa ukraińskiego prezydenta przed polskim Zgromadzeniem Narodowym. Wołodymyr Zełeński stwierdził m.in. wtedy, że między Polską a Ukrainą „nie ma już żadnych granic”, a wraz z państwami bałtyckimi „jest nas 90 milionów” i „razem możemy wszystko”. W trakcie swojego wystąpienia przed ukraińskimi parlamentem wtórował mu prezydent Andrzej Duda, zapowiadając podpisanie nowego traktatu o wzajemnych stosunkach. Na tej podstawie w dyskursie publicznym pojawiły się pomysły pójścia jeszcze dalej: zawiązania polsko-ukraińskiej unii, a nawet federacji.
Wtorek, 05.04.2022 Jakub Wojas
Dlaczego lwy na Cmentarzu Orląt były zakryte?
20 maja 2022 roku władze Lwowa zdecydowały o ponownym odsłonięciu rzeźb. Artykuł przedstawia przyczyny i przebieg sporu wokół nich.

Już od kilku lat lwy na Cmentarzu Orląt we Lwowie są zasłonięte płytami paździerzowymi. Sprawa kładzie się cieniem na relacjach polsko-ukraińskich i często jest wykorzystywana przez przeciwników współpracy z Ukrainą. Oburzonym na fakt zakrycia lwów często umyka jednak to, dlaczego akurat te posągi zostały zasłonięte.
Poniedziałek, 21.02.2022 Jakub Wojas
Jak to dobrze, że jest Putin
Polityka Władimira Putina budzi w Polsce i innych krajach naszego regionu słuszne zaniepokojenie. Niemniej obecnie panujący na Kremlu reżim nie jest dla naszego państwa najgorszą opcją, a i z obecnej rosyjskiej polityki płyną wyraźne korzyści.
Środa, 12.01.2022 Jan Żaryn
Prof. Jan Żaryn: Nowe pokolenia Polaków mogą już nie rozpoznawać postaci Stefana Wyszyńskiego i Jana Pawła II
„Pałac Saski to rzecz jasna jeden z symboli II Rzeczypospolitej, do których to czasów dziś odwołujemy się widząc wartość Niepodległości” - mówi w wywiadzie dla naszej redakcji prof. Jan Żaryn – dyrektor Instytutu Dziedzictwa Myśli Narodowej.
Środa, 05.01.2022 Jakub Wojas
Reforma rolna z 1944 – więcej szkody niż pożytku
Do dziś można się spotkać z opinią, że reforma rolna z 1944 roku, choć pozbawiła wielu właścicieli ziemskich budowanych przez pokolenia majątków, to przyniosła pozostałym mieszkańcom wsi dużo dobrego. W rzeczywistości krzywdziła ona zarówno ziemian, jak i chłopów.
Poniedziałek, 27.12.2021 Jakub Wojas
Dlaczego powstanie wielkopolskie zakończyło się zwycięstwem?
Wśród odpowiedzi padających na powyższe pytanie najczęściej podaje się: dobrą organizację, lata przygotowań, wysiłek całego społeczeństwa, sukcesy militarne połączone z sukcesami dyplomatycznymi. Jest to oczywiście prawda, a właściwie jej część, bowiem powstanie wielkopolskie nie uniknęło też grzechów poprzednich polskich zrywów, a o zwycięstwie Wielkopolan zadecydowało tak naprawdę coś zupełnie innego.
Reklama
Wszelkie prawa zastrzeżone. © 2017 Kurier Historyczny. Projekt i wykonanie:logo firmy MEETMEDIA