cookies

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie cookies możesz również opuścić naszą stronę. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Poniedziałek, 22.04.2024

Kto zarabiał na polskim zbożu?

Redakcja, 01.07.2023

Handel gdański, obraz Wojciecha Gersona

W XVI i XVII wieku Polska była określana mianem „spichlerza Europy”. Królestwo Polskie zarabiało krocie na sprzedaży zboża w ten sposób budując swoją gospodarczą potęgę. Korzystały na tym wszystkie stany, choć niektóre potrafiły lepiej wykorzystać nadarzającą się okazję. Największym beneficjentem tej sytuacji było jednak inne państwo.

O kulisach koniunktury na polskie zboże opowiadamy w naszym najnowszym materiale.

 

Zachęcamy tradycyjnie do dawania łapek w górę, komentowania i subskrybowania naszego kanału. Jeśli podoba Ci się nasza praca, to możesz nas wesprzeć na Patronite lub postawić nam kawę.





Udostępnij ten artykuł

,

Polecane artykuły
pokaż wszystkie artykuły
Reklama
Wszelkie prawa zastrzeżone. © 2017 Kurier Historyczny. Projekt i wykonanie:logo firmy MEETMEDIA